Jelenlegi hely

„Én, Mona Lisa”

Leonardo da Vinci 1506-ban festette meg az egyik legismertebb festményét: a Mona Lisát. A képen látható hölgy (a mosolya, a keze) régóta izgatja a tudósok fantáziáját. A részletes klinikai igényű vizsgálat során egy érdekes dologra derült fény: a szakértők a bal felső szemhéj belső sarkában lévő sárga, szabálytalan bőrhibát valamint a jobb oldali kézháton a mutató új tövében egy kb. 3 cm-es, jól meghatározott, puha, göbös duzzanatot fedeztek föl.

Márpedig a szemhéjon megjelenő sárgás koleszterin lerakódások (ún. xanthelasmák) valamint az elsősorban az inakon, ujjak közötti hajlatokban megjelenő hasonló koleszterin lerakódások (ún. xantoma) a családi örökletes magas koleszterinszint tipikus jelei.

Ez a betegség a civilizált országokban kb. minden 500 felnőtt lakosból érint egyet, illetve minden 20 magas koleszterinszintű betegből egy érintett lesz, miközben a felismert betegek aránya alig 100 betegből 1%!

A kampány célja egyszerű: ismerje föl, ha Ön vagy valamelyik családtagja olyan betegségben szenved, mint amelyben „Mona Lisa” szenvedhetett!

Lehet, hogy az Ön, vagy az Ön családja is érintett?