Jelenlegi hely

Koleszterin és más vérzsír problémák

Mik a tünetei a megemelkedett koleszterin értékeknek?

Mitől alakult ki a magas koleszterinszintem?

Ön is lehet érintett! – rizikó kalkulátor  

Mik a teendők, ha magas a koleszterinszintem?


Mik a tünetei a megemelkedett koleszterin értékeknek?

A koleszterinszint emelkedése a vérben önmagában is tünetként értékelhető, megállapítása laborvizsgálattal (észlelése gyorsteszttel is) történik. Kimutatták, viszont hogy amikor a magas koleszterin szint gyakran, családon belül öröklötten, halmozottan fordul elő – ez az örökletes magas koleszterinszint (familiáris hypercholesterinaemia) –, olyankor a koleszterin szint a belső termelés fokozódása miatt magas, így ezen esetekben nem ritkán a szemhéjon sárgás koleszterin lerakódások lesznek láthatóak. Hasonló lerakódások jelenhetnek meg a bőr alatt is az inakon, ujjak közötti hajlatokban, esetleg a térd, könyök táján.

Mitől alakult ki a magas koleszterinszintem?

Az emberi szervezetben a koleszterin nélkülözhetetlen a hormonok és az új szövetek termelődéséhez. A koleszterin két forrásból kerül a szervezetbe: egyfelől a szervezet – egész pontosan a máj – maga is termeli, másrészt a szervezetbe bevitt táplálék zsírjából származik (gyakorlatilag minden állati eredetű táplálék tartalmaz koleszterint).

Sajátos módon a koleszterin molekula a szervezetben nem tud lebomlani, így ha túl sok van belőle, a szervezet azt a májba juttatja, ahonnan az epén keresztül kiválasztódik a vérbe.

Ha a vérben az átlagosnál több van belőle, akkor lerakódhat az erek falába, szűkítve azok keresztmetszetét, akár el is zárhatják azokat.

Mik a teendők, ha magas a koleszterinszintem?

Ha hosszabb időn át magas a koleszterinszint, nő az idő előtti érelmeszesedés kialakulásának rizikója, tehát semmiképpen se üljünk ölbe tett kézzel. Mivel a magas koleszterinszint betegség kialakulásának többféle oka is lehet, így az első és legfontosabb teendő a lehetséges kiváltó okok feltárása (pl. ok lehet az öröklődő zsíranyagcsere-zavar, vagy egyéb betegségek, pl. pajzsmirigy, máj, vese betegségei).

Mivel a szervezetünkben lévő a koleszterin kétféle, egy belső (a máj állítja elő), és egy külső (táplálékkal visszük be a szervezetbe) forrásból származik, így a teendők is kétfélék lehetnek.

A külső bevitel csökkentésére a legjobb és legegyszerűbb módszer természetesen a módosított, zsír- és koleszterinszegény étrend. Fontos, hogy a koleszterin szintet az összkalória bevitel is befolyásolja. (Ezzel magyarázható pl., hogy zsírszegény, de hizlaló, szénhidrát dús táplálékot fogyasztó elhízottak koleszterin szintje magasabb.)

Diétával azonban mindösszesen 10-15 százalékkal csökkenthető a vér koleszterinszintje.

Ha önnél például veleszületett magas koleszterinszint áll fenn, vagy a következetes diéta és a rendszeres mozgás ellenére sem sikerül a koleszterinszintet csökkenteni, akkor segítséget csak egy koleszterinszintet csökkentő gyógyszer jelentheti. Ez ügyben forduljon a kezelőorvosához, aki adott esetben Önt a legközelebbi lipidközpontba utalhatja.