Jelenlegi hely

Mit együnk

A rostdús élelmiszerekről több kutatás is bizonyította, hogy hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. Emellett teltségérzetet okoznak, nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést, és az emésztésünkre is jótékony hatással vannak. Reggelire érdemes teljes kiőrlésű gabonákat, zabkását vagy müzlit enni, ebédre pedig jöhetnek a hüvelyesek. Sok rost található emellett a zöldségekben és a gyümölcsökben és a barna rizsben is.

Az étkezésből lehető legjobban ki kell iktatni a telített zsírokat, transzzsírokat. Telített zsírok találhatóak a húsokban, vajban, tejtermékekben. Transzzsírok pedig a hidrogénezett növényi olajok, pl. egyes margarinokban – azonban a jobb minőségű termékeket hidrogénezés nélküli növényi olajokból, pálmazsír vagy kókuszzsír felhasználásával állítják elő. Ezen zsírok mellett természetesen a koleszterin bevitelt is kordában kell tartani. Magas a koleszterin tartalma a tojásnak, vörös húsoknak, ráknak.

Nem minden zsiradék ártalmas: azaz omega-3vpéldául szív- és érrendszert védő hatásai is vannak, és segítik csökkenteni a káros LDL koleszterin, illetve a trigliceridek szintjét. Emellett az agyunknak, a bőrünknek és az érzékszerveinknek is jót tesznek. Az omega-3 zsírsavak nagyszerű forrásai a hideg vízben élő, zsírosabb halak, mint a hering, a lazac, a makréla vagy a szardínia. Sajnos, a magyarok nagyon kevés halat esznek, pedig az ajánlások szerint hetente kétszer javasolt a fogyasztása!

Számos fehérjében gazdag növényt ismerünk, mint a szójabab, zöldbab, lencse, fejtett bab. Fogyasztásuk a fehérjeforrás mellett csökkenti a koleszterinszintet, segít a vércukorszint normalizálásban, segíti az inzulin hatását, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

Az avocadó igazi szuperétel, több olyan vegyület is található benne, melyek hatékonyan csökkentik a magas koleszterinszintet. Egy kellemesen fokhagymás avokádókrémmel pedig két legyet üthetünk egy csapásra, ugyanis a fokhagyma is nagyon hasznos és egészséges zöldség.

Áfonya. 
Az áfonya a benne lévő pterosztilbén nevű vegyület miatt a gyógyszerekkel összemérhető mértékben képes csökkenteni a koleszterinszintet, ráadásul jóval kevesebb mellékhatása van. Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy az áfonyában lévő antioxidánsok (pl. antocianinok) a "rossz" (LDL-) koleszterinszintet igen hatékonyan csökkentik.

A fokhagyma javítja a szervezet ellenálló képességét, vértisztító hatású, segít megelőzni a vérrögöket, csökkenti a vérnyomást, és természetesen a koleszterinszintünkre is jó hatással van. Ráadásul azt is megakadályozza, hogy a koleszterinrészecskék az erek falára tapadjanak, így hatékonyan küzd a plakkok ellen.

Az olajos magvak, diófélék (mint a mandula, a kesudió vagy a dió) nemcsak egészséges zsírokban gazdagok, de olyan mikrotápanyagokat is tartalmaznak, melyeknek nagy szerepe van a szív egészségének megőrzésében. Ezek közé tartozik például a magnézium és az E-vitamin. Az olajos magvakat fogyasztók körében kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve a mozgásszervi panaszok, ezért érdemes ezeket az egészséges nassolnivalókat rendszeresen beépíteni az étrendünkbe, például a különböző chipsek, rágcsálnivalók helyett.