Az ESC betegfórum tagjai az ESC kongresszuson

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) idén Münchenben tartotta éves kongresszusát. AZ ESC kongresszusa világ legnagyobb kardiovaszkuláris betegségekkel, foglalkozó tudományos összejövetele.

A szervezők 5 napba, 500 szekcióba és 4500 feletti absztraktelőadásba „zsúfolták” a igen szerteágazó tudományos programot. A legújabb eredmények bemutatása és a részletes tudományos áttekintések mellett, az oktatás is kiemelt hangsúlyt kaphatott. Idén első alkalommal az ESC által létrehozott betegfórum képviselői is meghívást kaptak a konferenciára. Magyarországot és a SZÍVSN Országos Betegegyesületet két beteg is képviselhette: Vermes Gábor és dr. Gesztes Ákos.

A betegeknek is igen hasznos előadásokon kívül, lehetőség nyílt más országok betegképviselőivel is megismerkedni és tapasztalatot cserélni. A „betegút” és a betegtámogatás különböző aspektusai mellett, a nővérek szerepét és a digitális betegellátás helyzetét bemutató szekciókon vehettünk részt. Az FH modern kezeléséről és a jövő koleszterincsökkentőinek klinikai vizsgálatairól is új információkhoz juthattunk. A betegfórum tagjaiként az ESC vezetőivel fényképezésen és egy közös vacsorán is találkozhattunk.

A betegfórummal kapcsolatban az ESC képviselői megerősítették, hogy az együttműködést folytatni kívánják, és további képzések szervezésével folytatódni fog az idén indult folyamat.