Nemzetközi örökletes magas koleszterin betegség (FH) kurzus Debrecenben

Május 24-26 között Debrecenben Paragh György professzor úr vezetésével került megrendezésre az Európai és a Magyar Atherosclerosis Táraság közös rendezésében az öröklött magas koleszterin betegséggel, FH-val (FH familialis hyperchlesterolaemia) foglakozó tudományos képzés. Az „EAS Advanced Course on FH - Familial Hypercholesterolaemia in Eastern Europe" címmel tartott képzésre számos országból érkeztek tanulni vágyó fiatal orvoskollégák.

A közel 20 nemzetközi és hazai előadó között a SZÍVSN FH csoport képviseletében dr Gesztes Ákos tartott előadást a magyarországi FH-sok helyzetéről és a betegegyesületek szerepéről. A képzésen központi témaként szerepeltek az FH terápiájában áttörést jelentő PCSK gátlók. Az országok beszámolóiból is kiderült, hogy számos országában már a terápia mindennapi részének számítanak a PCSK gátlók, és valóban hatékony megoldást jelentenek sok FH-s betegnek.

A SZÍVSN és a svájci betegegyesület előadásából is egyértelműen kiderült, hogy a betegszervezeteknek a betegtámogató, felvilágosító képzések szervezése mellett, az új gyógyszeres terápiák elérhetővé tételében is fontos szerepet kell vállalnia.

Galéria: