Újabb hegyvidéki keringési szűrés

A felvilágosító kampányok ellenére Magyarországon továbbra is a legtöbben keringési betegségben halnak meg. A Hegyvidéki Önkormányzat a SzívSN Országos Betegegyesülettel közösen infarktus prevenciós programot hirdet. A példaértékű kezdeményezés keretében a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában szervezett szűrésekre 240 hegyvidéki lakost várnak. A szervezők célja az állandóan rohanó, sokat dolgozó, gyerekeket nevelő fiatalabb korosztályt is „becsalogatni” 4 alkalommal a szombati vizsgálatokra.

Olyan pacienseket várunk, akik nem járnak évente szűrésekre és nincsenek kivizsgálás alatt. Hazánkban a keringési elváltozások népbetegségnek számítanak, a szívelégtelenségben szenvedők száma eléri a 200 ezret. Rajtuk kívül minden negyedik magyar szenved magas vérnyomásban, 300 ezren ritmuszavarral élnek, míg a cukorbetegség a lakosság tíz százalékát érinti.

Bár a lakosság egészségi állapotát tekintve a Hegyvidék kifejezetten jó helyzetben van – a XII. kerületiek átlagéletkora az egyik legmagasabb az országban –, a keringési betegségek az itt élőket sem kerülik el. Ezért idén ősszel másodszor az önkormányzat a hosszabb ideje sikeresen működő szűrőszombatokhoz hasonló, kifejezetten az infarktus megelőzését, a rizikófaktorok, ritmuszavarok felismerését, és a beteg edukáció fontosságát szolgáló prevenciós programot indított. A kezdeményezés szakmai hátterét a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikát vezető Professzor Merkely Béla egyetemi tanár, az intézet szakemberei, és a SzívSN Országos Betegegyesület biztosítja.

A szűrés menetét ismertető Bernáth-Lukács Zsuzsa elmondta, a vizsgálat regisztrációval, kérdőív kitöltéssel, anamnézis felvétellel indul. Ezt követően a koleszterin- és a vércukormérés (77 Elektronika Kft adományaként) ujjbegyből történik, a vérnyomás mérése a Bayer cég adományával, a ritmuszavart kimutató készülékkel történik. Az EKG-készítés után kialakítják a stabil beteg utakat. A központ munkatársai és az egyesület önkéntesei, valamint a megjelent egykori szívbetegek bemutatják a SzívSN programot, és meghívják a résztvevőket a következő előadásra, ahol részletesen értékelik a szűrés részeredményeit.

Az ingyenes program menetéről az érdeklődők a 06/30-601-3008-as telefonszámon
Trembeczkyné Árkosy Tímeától kérhetnek bővebb felvilágosítást.